Proizvodnja visokokvalitetnog meda ovisna je o brojnim okolišnim uvjetima, kako onim unutar, tako i izvan košnice. Zato je nadzor svih tih parametara od ključne važnosti za svakog profesionalnog pčelara, kao i za pčelara hobista. Uobičajeno upravljanje pčelinjim zajednicama zahtijeva otvaranje svake košnice na licu mjesta. Za pčelara koji ima nekoliko košnica smještenih u blizini kuće, ova aktivnost ne predstavlja veći problem. No, za one pčelare koji upravljaju većim brojem košnica (pogotovo ako su postavljene na širem geografskom području) ili čak prakticiraju seleće pčelarstvo, provjeravanje košnica predstavlja velik trošak.

XLOG bee je SMS/GPRS sustav za daljinski nadzor koji omogućuje sakupljanje podataka parametara košnice u odabranim intervalima. Ti podaci se pohranjuju u internu memoriju te se šalju putem SMS poruke direktno na mobilni uređaj pčelara ili na server na XLOG bee internet aplikaciju (opcionalno). Osim redovnih izvještaja, u slučaju alarmne situacije (krađa košnice) trenutna alarmna izvješća šalju se putem SMS poruke pčelaru na mobilni telefon.

MICRO EL-ov XLOG bee telemetrijski sustav omogućuje daljinski pristup košnicama u realnom vremenu te dvosmjernu komunikaciju pčelara i njegovih košnica putem SMS-a ili preko GPRS komunikacije. XLOG bee sustav nadzora je najnoviji proizvod u MICRO EL SMS/GPRS obitelji proizvoda. XLOG bee je baterijski napajan sustav nadzora košnica koji se sastoji od elektroničke vage, XLOG SMS/GPRS Dataloggera i različitih vrsta senzora, koji mjere parametre unutar i izvan košnice. Primjena tehnologije ultra niske potrošnje električne energije donosi revoluciju u daljinski nadzor pčelarskih košnica. Jednom instaliran, uređaj može biti aktivan čak i više od 10 godina, bez potrebe za održavanjem ili promjenom baterije. Zamislite! Nema više nošenja teških akumulatora na pčelinjak i njihova punjenja u garaži! Nema više brige!

XLOG bee sustav nadzora s vagom je pažljivo osmišljen i dizajniran kako bi se pčelarima omogućilo što jednostavnije korištenje. Jedino što korisnik mora učiniti je unijeti u uređaj svoj broj mobitela ili e-mail adresu na koju želi primati izvještaje. Korisnici koji odluče koristiti XLOG bee softver baziran na internetskom sučelju, mogu zaista uživati u opuštajućem i intuitivnom korisničkom sučelju na svom osobnom računalu (ili pametnom telefonu).